Onze praktijk beschikt over zeven praktijkondersteuners. Zij begeleiden patiëntengroepen met een bepaalde aandoening, bijvoorbeeld diabetes, astma en COPD en rokers, maar ook bij problemen waarbij u niet lekker in uw vel zit.
De praktijkondersteuners hebben een eigen HBO-opleiding gevolgd en beschikken over veel kennis omtrent het onderwerp waar zij zich mee bezig houden. Zij plannen ruim tijd om de patiënt te woord te staan. Hierdoor stijgt de kwaliteit van de zorg die wij bieden en komt er bij de huisartsen tijd vrij voor andere zorg.
Er zijn speciale spreekuren voor:
- COPD/astma
- Diabetes
- CVRM (cardio-vasculair risicomanagement)
- Geestelijke gezondheidszorg
Deze spreekuren worden door praktijkondersteuners (POH) aangeboden. U kunt een afspraak maken via de praktijkassistente.
POH-GGZ (PraktijkOndersteuner Huisartsen voor Geestelijke GezondheidsZorg)
In onze huisartsenpraktijk werken meerdere praktijkondersteuner huisartsen voor geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). De POH-GGZ is iemand met kennis en ervaring in de geestelijke gezondheidszorg en vervult een belangrijke rol in het ondersteunen van de huisarts bij de begeleiding en behandeling van patiënten met lichte psychische klachten.
Waarom een POH-GGZ in de huisartsenpraktijk?
Voor veel mensen is het prettig om niet (meteen) doorverwezen te worden naar een psycholoog of de GGZ. De POH-GGZ biedt het voordeel dat mensen met lichte klachten van psychische aard op een makkelijke en laagdrempelige manier naar een deskundige binnen de eigen huisartsenpraktijk doorverwezen kunnen worden.
Wat kan de POH-GGZ voor u doen?
De POH-GGZ brengt in een gesprek met u uw klachten en vragen in kaart. Vervolgens adviseert de POH-GGZ u en uw huisarts over een mogelijke aanpak van de klachten. Dit kan een aantal vervolggesprekken bij de POH-GGZ zijn of er kan advies gegeven worden voor verdere begeleiding of behandeling door bijvoorbeeld maatschappelijk werk, zelfhulp websites of doorverwijzing naar de psychologenpraktijk of gespecialiseerde GGZ.
De POH-GGZ kan u helpen door:
- Het verhelderen van problemen
- Het geven van voorlichting over klachten, oorzaken en mogelijke oplossingen
- Het geven van advies over behandeling en/of verwijzing
- Kortdurende behandeling of begeleiding in de huisartsenpraktijk
- Nazorg na behandeling in de gespecialiseerde GGZ.
De POH-GGZ heeft een beroepsgeheim. Dit betekent dat hij/zij niet met anderen praat over de zaken die u vertelt.
Hoe maakt u een afspraak bij de POH-GGZ?
In overleg met u kan uw huisarts u doorverwijzen naar de POH-GGZ. Via de praktijkassistente kunt u een afspraak maken voor een eerste gesprek.
Kosten
U hoeft voor de gesprekken met de POH-GGZ niet te betalen. De kosten worden vergoed door de basisverzekering. Uw eigen risico wordt niet aangesproken omdat de zorg onder de huisartsenzorg valt en u hoeft ook geen eigen bijdrage te betalen.